iPhone - не какъв да е мобилен телефон?

iPhone е първият мобилен телефон на компютърния гигант Apple. Телефонът притежава възможности за ползване на интернет и многоточков сензорен екран (multi-touch screen) с виртуална клавиатура и бутони. Може да се ползва като камерафон и портативен медиен плейър (еквивалент на iPod). Има клиент за електронна поща, уеббраузър и Wi-Fi. Първо се появява на пазара в САЩ през 2007 година, а няколко седмици по-късно е и официалното му внасяне в Европа. Първите европейски страни, по чиито магазини се продава iPhone, са Англия и Германия.

iPhone има сензорен екран, който разпознава само докосване с пръсти (не работи с различни "писалки"). Екранът реагира на три датчика. Датчик за разстояние изключва екрана, когато телефона се доближи до ухото. Това се прави, за да се пести енергията на батерията. Датчик за осветеност регулира яркостта на екрана. Вграден акселерометър следи ориентацията на телефона и променя екрана между режимите портрет и пейзаж.

Софтуерната актуализация от януари 2008 г. дава възможност на първия iPhone да определя местоположението си чрез трилатерация на сигналите от мобилните и Wi-Fi мрежи, въпреки че в телефона липсва GPS-модул. iPhone 3G и iPhone 3GS имат A-GPS, а в iPhone 3GS и вграден цифров компас (магнитометър).

iPhone има три физически бутона отстрани: за събуждане/приспиване, увеличаване/намаляване на звука и изключване на звука. Бутоните първоначално са изработени от пластмаса, а в по-следващите модели - от метал.

Гърбът на първия iPhone е направен от алуминий. В iPhone 3G и iPhone 3GS гърбът изцяло е от твърда пластмаса, за да се увеличи силата на GSM-сигнала.

iPhone (и iPod Touch) работи с операционната система iPhone OS, която е базирана на Mac OS X. Операционната система заема по-малко от половин гигабайт от паметта на телефона (4 до 32 GB) Софтуерните приложения за Mac OS X не могат да бъдат копирани директно на телефона, а трябва да бъдат написани и компилирани специално за iPhone OS.

Както iPod, и iPhone се управлява от компютърната програма iTunes. През нея Apple осигурява безплатни актуализации на iPhone OS, като по-големите обикновено излизат с новите модели на телефона.