Windows 7 - време е за обновяване на софтуера

Windows 7 (по-рано известна като Blackcomb, а след това и Vienna) е най-новата версия на Microsoft Windows, операционна система от Microsoft, за употреба на персонални компютри, включително домашни и бизнес компютри, лаптопи, таблети, медиа център компютри.

За разлика от случая с предходната операционна система от Майкрософт, Windows 7 e ъпгрейд с цел пълна съвместимост със съществуващите драйвъри за устройства, приложения и хардуер. Презентации направени от компанията фокусират вниманието над "Multi-touch" поддръжката, обновен Windows облик с нова лента на задачите, система за домашна мрежа наречена "HomeGroup" и подобрения в производителността. Някои приложения които до сега са били включени в предни издания на Microsoft Windows, най видните от които Windows Windows Mail, Windows Calendar, Windows Movie Maker, и Windows Photo Gallery вече няма да са част от операционната система. Вместо това те се предлагат по отделно.

Windows 7 е пусната на пазара в шест издания. Имената на изданията са както тези при Windows Vista с изключение на Business изданието което просто се казва Professional, както при Windows XP. Само Home Premium, Professional и Ultimate изданията ще се продават в магазините и ще бъдат достъпни чрез т.н. Производители на Оригинална Техника. Ultimate изданието се предлага само в определени промоционални периоди. Home Basic ще се предлага само в развиващи се страни. Enterprise изданието ще е достъпно само за компании чрез т.н. "схемно лицензиране". Starter изданието ще е достъпно само за подбрани Производители на Оригинална Техника. В момента тече промоционална разпродажба на Windows 7 Professional & Home Premium под надслов "Бъдете първи, спестете половината пари". Така за Ъпгрейд към Home premium плащате $49, а към Professional - $ {моля добавете сумата}. За съжаление ъпгрейд за България не е възможен.
Всъщност известно е, че по-евтините издания също съдържат интегрирани в операционната система функции и на по-скъпите издания, но те просто са заключени, докато клиентът евентуално не реши да направи ъпгрейд. Редът от по-ограничено към по-функционално издание на Windows 7 е съответно както следва:

Windows 7 Starter - Силно ограничена функционалност. Максимум 3 активни приложения едновременно. Само 32-битова версия. За развиващи се държави.
Windows 7 Home Basic - Силно ограничена функционалнст. За развиващи се държави.
Windows 7 Home Premium - Стандартно издание за класическият домашен потребител.
Windows 7 Professional - За малкия бизнес и напреднали потребители.
Windows 7 Enterprise - За среден и голям бизнес.
Windows 7 Ultimate - Всички възможни функции. За хора които се занимават професонално с компютри .